cover

Sitne greške koje vas udaljavaju od zaposlenja

Na razgovoru za posao češće odluče sitne greške nego obrazovanje ili profesionalno iskustvo. Evo nekoliko učestalih grešaka koje svakoga mogu koštati prilike za dobro radno mesto.

Slab stisak ruke

Koliko je prvi utisak koji steknemo o nekome važan ne treba posebno naglašavati. Stavite se u poziciju HR menadžera koji treba da razgovara sa preko stotinu kandidata, i sve je jasno. Slabiji stisak ruke sugeriše introvertnost, kao i nedostatak karaktera, a čvršći društvenost i postojanost. Znate i sami da je u narodu oduvek važilo da se beskarakternim osobama smatraju oni koji se ne rukuju „muški”.

Previše pokreta rukama

Gestikulacija obema rukama može potkrepiti verbalne argumente, ali gledajte da ne mlatarate besciljno. Na ovaj način nećete odati utisak energične, već neurotične osobe.

Premalo ili isuviše osmeha

Osmeh je odraz otvorenosti i ljubaznosti. Ne treba ga štedeti, ali ne treba ni preterivati. Obuzdajte nagon da se osmehujete kada tome nije ni mesto ni vreme. U protivnom se vašem potencijalnom poslodavcu može učiniti da se „cerite” ili da nešto prikrivate. I jedno i drugo su jasni signali da treba dvaput da razmisli da li će vam pokloniti poverenje.

Uvrtanje kose ili učestalo dodirivanje lica

Iako dok razmišljamo često oslanjamo bradu o ruku, kontakt ruku i lica treba izbegavati. Dodirivanje nosa, na primer, od pamtiveka je bilo znak da neko laže.

Prekrštene ruke

Reči se još i mogu obuzdati, ali govor tela nikad ne laže. Prekrštanje ruku može se pročitati kao zauzimanje defanzivnog ili, što je još gore, prepotentnog stava. A znate i sami da nijedan menadžer ne želi da u timu ima ni nadmene ni uplašene ljude.

Skretanje pogleda sa očiju sagovornika

Oboren pogled ili stalno osvrtanje sugerišu nedostatak samopouzdanja, strah ili nezainteresovanost. Ne kaže se bez razloga da su oči ogledalo duše. Nastojte da održite kontakt očima, a ukoliko na intervjuu s druge strane stola sedi više od jedne osobe uvek gledajte u oči osobu sa kojom razgovarate. Takođe, spuštene obrve mogu sugerisati neprijateljstvo ili neslaganje.

Niko se ne rađa sa veštinama koje su danas potrebne za uspeh. Samopouzdanje se stiče i uči, ne dobija se rođenjem. To je odlična vest za sve, jer to znači da svako može da uvežba i usavrši sposobnost sopstvene samoprezentacije. Kada ove veštine ličnog i profesionalnog razvoja iskombinujete sa biznis veštinama kojima se može ovladati, uz dobro osmišljene kurseve i odlične predavače i mentore, onda je vaš uspeh zagarantovan. Ne čekajte sledeći intervju. Počnite odmah i tako zagarantujte sebi uspeh.