Koja su 3 obavezna pitanja poslodavca?

Većina kandidata je usavršila odgovore na standardna pitanja u toku intervjua pa će verovatno biti potrebno otići korak dalje, poslodavac da bolje čita između redova a kandidat da pripremi još bolje odgovore.

Poslodavci analizirajući vaš CV i prethodna radna iskustva obavezno pitaju sledeće:

  • Kako ste saznali i konkurisali za ovo radno mesto?
  • Šta vam se sviđalo na starom radnom mestu pre nego što ste stupili u radni odnos?
  • Glavni razlozi zbog kojih ste napustili prethodni posao?

Ova pitanja su veoma bitna iz nekoliko razloga.

1) Kako ste saznali i konkurisali za ovo radno mesto?

Odgovor upućuje na to koliko ste snalažljivi, istrajni u potrazi za poslom, kontaktima koje ste angažovali. Generalno svaki poslodavac voli snalažljivu i upornu osobu koja pomera granice van standardnih okvira.

Što se lista vaših poslova bliži kraju, bilo bi dobro kada biste mogli reći da su vas za posljednje poslove preporučali bivši kolege ili kolege iz struke. To pokazuje da ste osoba od povjerenja, cijenjeni u svom profesionalnom krugu. Naime, velika je stvar kada vas netko preporuča za određeni posao, jer ta osoba istovremeno i sama daje jamstvo da ćete biti dobar zaposlenik. Ukoliko ste ispunili ta očekivanja, slobodno se time pohvalite svom potencijalnom poslodavcu.

2) Šta vam se sviđalo na starom radnom mestu pre nego što ste stupili u radni odnos?

Morate biti jako konkretniji od kliše odgovora: ‘to je bila dobra prilika’ ili ‘to je bila prilika da naučim nešto novo’. Dobri kandidati rade marljivo jer cene radno mesto, okruženje i vole sam taj posao i bez eventualnog napredovanja.

Ovaj odgovor ukazuje na to da kandidat precizno zna kakva radna sredina mu odgovara u kom tipu posla je najproduktivniji, a upravo to svaki poslodavac želi da čuje pre svih argumenata.

3) Glavni razlozi zbog kojih ste napustili prethodni posao?

Kakav god bio razlog potrudite se da ne idete previše u detalje pogotovu ako su ružne stvari u pitanju koje biste mogli reći za prethodnog poslodavca, nadređene i sl.

Nemojte dozvoliti sebi da budete previše emotivni, budite iskreni ali ne previše.