LinkedInresume

Da li ste dovoljno prisutni na internetu?

Napisali ste dobar CV i popratno pismo, šaljete ih na razne adrese i….ništa…. Nažalost ne zovu vas na razgovor.

Pitate se zašto? Razloga može biti mnogo. Možda jednostavno niste profil kandidata kakav se traži, možda se vaš CV ‘utopio’ u masi ostalih, možda niste bili dovoljno posebni, niste se po ničemu isticali ili jednostavno niste imali sreće.

Jedan od mogućih razloga je i vaša vidljivost odnosno prisutnost na internetu. Prema nekim izvorima dosta poslodavaca koristi Google pretragu kako bi se pre uživog razgovora dodatno informisali o kandidatu koji je prošao prvi nivo provere.

Nakon što vas poslodavac pronađe na Googleu sledi nova selekcija, opet se rangiraju na način da se lista potencijalnih smanjuje, a vi ispadate ili ulazite u taj uži krug. Kako vi stojite na Googleu? Jeste li zadovoljni sadržajem koji se pojavi kada upišete vlastito ime i prezime ili vašu email adresu? Zapamtite, to isto pronaći će i potencijalni poslodavac.

Mnogi ne žele biti prisutni na internetu, ali to sigurno nije najpametnija odluka. Internet je neizbežan deo današnjice i izbegavanje se može protumačiti kao ne praćenje tokova, informatička nepismenost ili čak potreba za sakrivanjem nekih činjenica o sebi.

Ukoliko postavite dobro strukturirani profil o sebi na internet (LinkedIn profil, Twitter, Google+, VisualCV Youtube, Facebook) mogli biste povećati svoje šanse za zaposlenje.